Jako, że zbliżają się święta postanowiliśmy zmajstrować jakieś ciasteczka, aby wkręcić się jeszcze bardziej w klimat świąteczny :P
Wybór padł na cynamonowe ciasteczka. Więc do roboty!
Oto co będzie nam potrzebne:
300 gram mąki pszennej
200 gram mączki ze zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
200 gram miękkiego masła
2 laski wanilii
120 gram cukru pudru
2 duże jajka
4 łyżki startego cynamonu
1)Mieszamy ze sobą mąkę z mączką(w naszym wypadku migdałową).
2)Dodajemy masło, nasionka z laski wanilii, cukier puder, jajka oraz cynamon.
Ziarenka wanilii uzyskujemy poprzez nacięcie przez środek i wyskrobanie wnętrza laski.
2 duże jajka możemy również zastąpić 3 małymi(tak było w naszym wypadku)
3)Wszystkie składniki dokładnie ugniatamy.
4) Ciasto zawijamy w folię spożywczą na około 1 godzinę.
5)Odcinamy po kawałku ciasta i wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Gdyby ciasto kleiło się do stołu lub wałka możemy przysypać odrobiną mąki.
6)Zabieramy się do wycinania. Jeżeli nie posiadamy foremek, rozwiązaniem będzie pokrojenie ciastek w romby lub inne figury.
7)Ciastka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni i wkładamy na 13-15 minut.
8) Finito. Cieszymy się smakiem. Jednak jeżeli ktoś jest chętny może ciastka przyozdobić. My do tego celu wykorzystaliśmy pisaki dr Oetkera
A tymczasem dla Was,
Smacznego!! :)
*Inspiracją dla nas był przepis ze strony kuchnialidla.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz